De herfst bracht ons vaak tot begin november nog
mooie zonnige dagen met een aangename temperatuur.
Prima weertje om nog buiten bezig te zijn.
Ook werd er dan gezorgd voor voldoende hout om op te
stoken in de open haard.
Ondanks de centrale verwarming vonden we het
gezellig om `s avonds lekker warm bij de brandende haard te zitten.
Er werd tien kubieke meter mooi droog hout
thuisbezorgd en dat moest dan opgestapeld worden in het houthok, boven in de
weide.
Didier, de overbuurman kwam regelmatig langs om
een praatje te maken en was nooit te beroerd om ons tips te geven.
Dit keer ging het over de aanleg van de moestuin.
Hoewel ik nog heel de winter de tijd had om daar
op te studeren, had hij gelezen over een methode om te tuinieren met de
maanstanden.
Hij bracht een tijdschrift mee met een heel schema,
hoe dat dan zou moeten.
Het kwam er dan wel op neer dat je dan op die en
die dag, bijvoorbeeld `s morgens om half zes de boontjes moest leggen!
Nou daar moest ik nog eens over nadenken of ik dat
wel leuk zou vinden.
Hij wilde het in ieder geval wel proberen, want
alles zou het dan veel beter doen.
Hij wist op alles raad, want als het zover was dat
het stuk grasland, waar de moestuin zou komen omgeploegd moest worden, dan gaf
hij wel een telefoonnummer van iemand die dat kon doen.
Een ouder mannetje, die dan met een kleine
freesmachine op een aanhanger kwam om het klusje te klaren.
Wat zou dat kosten vroegen we, misschien nog met
de tarieven van voorrijkosten van Nederland in ons hoofd?
Hij gooide op zijn bekende manier zijn armen in de
lucht, haalde zijn schouders op en zei dat het wel mee zou vallen. Die man deed
het er bij om een zakcentje te verdienen.
Een keer zeiden we dat we nog meer van die grote
keien wilden hebben, waar onze perken in de tuin mee afgezet waren.
Wij vroegen toen hij net instapte in zijn auto, of
ze die ook bij de “carrière”
(steengroeve) hadden, waar we wel eens grind hadden gehaald.
Hij veerde dan weer energiek op uit zijn auto, leunde
op het portier en keek ons ongelovig aan.
“Kopen?, ben je gek!”
In een oude, niet meer werkende steengroeve in een
naburig dorp mocht je ze gratis halen.
Hij wees met zijn rechterhand die richting op om
vervolgens met zijn linkerhand in een bocht van negentig graden, duidelijk te
maken, dat je na het plaatsnaambord, bij het derde huis links moest zijn.
Daar woonde
de burgemeester van het dorp en het was beleefder om daar eerst toestemming
voor te vragen.
Zo gezegd zo gedaan.
De burgemeester was zeer verrast dat we er
toestemming voor kwamen vragen, hij stelde het zeer op prijs, want dat had hij
nog nooit eerder mee gemaakt!
Het was geen probleem, we mochten er net zoveel
meenemen, als we wilden.
Het was heerlijk om daar met je verstand op nul in
de zon rond te lopen met grote werkhandschoenen en stevige schoenen aan en
alleen maar stenen te rapen.
Nou ja rapen, we moesten ze ook wel een meter
omhoog gooien.
Af en toe namen we een pauze, zaten dan op een
grote steen wat te drinken of aten een appel. Onder tussen keken we rond waar
de mooiste exemplaren lagen voor de volgende ronde.
We gingen door totdat we zo met het blote oog vaststelden dat de aanhanger wel aan de vracht was.
We haalden een paar keer een vrachtje en waren daarna gezond moe.
Gelukkig vielen wij met ons busje met aanhanger niet uit de toon, zo op de campagne.
Didier reed in een Renault Express, de buurmannen ook, dat was een must!
Ze hadden er nog wel een personen auto bij, zoals iedereen bij ons in de buurt.
Alleen onze "facteur" (postbode) viel een beetje buiten de boot.
Als hij de post kwam brengen was dat uiteraard in het bekende gele autootje, maar privé reed hij in een Mercedes.
Zomer en winter had hij een (te) gebruinde tint, ravenzwart haar, keurig gekapt, een gouden ketting om zijn nek, altijd zichtbaar en dito armband, net alsof hij zo van een Bounty eiland was gestapt!
Als we hem tegen kwamen in zijn Mercedes kwam dit alles mede dankzij zijn zonnebril met gespiegelde glazen nóg beter tot zijn recht.
We gingen door totdat we zo met het blote oog vaststelden dat de aanhanger wel aan de vracht was.
We haalden een paar keer een vrachtje en waren daarna gezond moe.
Het was wel steeds in én uitladen!
We hadden geen sportschool nodig om spierballen te krijgen!Gelukkig vielen wij met ons busje met aanhanger niet uit de toon, zo op de campagne.
Didier reed in een Renault Express, de buurmannen ook, dat was een must!
Ze hadden er nog wel een personen auto bij, zoals iedereen bij ons in de buurt.
Alleen onze "facteur" (postbode) viel een beetje buiten de boot.
Als hij de post kwam brengen was dat uiteraard in het bekende gele autootje, maar privé reed hij in een Mercedes.
Zomer en winter had hij een (te) gebruinde tint, ravenzwart haar, keurig gekapt, een gouden ketting om zijn nek, altijd zichtbaar en dito armband, net alsof hij zo van een Bounty eiland was gestapt!
Als we hem tegen kwamen in zijn Mercedes kwam dit alles mede dankzij zijn zonnebril met gespiegelde glazen nóg beter tot zijn recht.
We ontmoetten Johan en Coby ook regelmatig. We
konden gezellig met elkaar kletsen en zij waren doorgewinterde tuiniersters met
groene vingers!
Als we bij ze op bezoek gingen werd er altijd
eerst een rondje door de moestuin en bloementuin gemaakt. Zo kreeg ik heel wat
polletjes of stekjes om in de borders te planten.
Johan had de heerlijkste door dragende aardbeien
soort in zijn moestuin staan, die we ooit geproefd hadden, dus stekken waren te
zijner tijd welkom.
Gedurende de winter verdiepte ik me in “Tuinieren
stap voor stap”.
Als ik het zo las, was het zo klaar als een
klontje!
In gedachten zag ik al rijen tomatenplanten,
rijkelijk voorzien van rode trossen in de zon hangen, bloeiende sperziebonen,
fleurige gele bloemen van de courgettes en prachtig glanzende gerooide
aardappels voor me.
Kortom een gigantische oogst dus!!
Alleen het hoofdstuk over ongedierte en ziektes zette toch wel een domper op mijn enthousiasme.
Invasies
van kevers, luizen, witte koolvlieg en ander eng gespuis daar moest je toch wel
ernstig rekening mee houden.
Maar voorlopig was het alleen nog maar theorie!
Hoewel theorie; ik kon er toch niet zo goed van
slapen, nadat ik van alles had gelezen.
In ieder geval wierp het lezen over tuinieren met
de maanstanden, rekening houdend met opkomende en ondergaande zon, de stand van
de sterren e.d. op een andere manier zijn vruchten af.
Ik schreef toen het volgende gedichtje:
Ik stond `s
nachts voor het raam,
keek omhoog
naar de donkere hemel
zag daar zoveel sterren staan
en ik dacht:
“Waar komen die in hemelsnaam vandaan?”
***********************
RECEPT.
DE MAANDAGSCHOTEL.
Na het weekend nog wat restjes over?
Deze schotel uit de oven is daar ideaal voor om ze in te verwerken.
Ik had als ingrediënten:
- koud gegaard kippenvlees over van een kip klaargemaakt in de oven
- prei, stukjes paprika, knoflook teen, champignons, 2 stengels bleekselderij
- klein blikje doperwten met wortels
- eetlepel bloem
- scheut bouillon
- royale eetlepel crème fraîche.
- peper en zout
- aardappelen voor de puree.
- Parmezaanse kaas op te raspen
Verwarm de oven op 180 graden.
Maak op de bekende manier aardappelpuree.
Roerbak de groenten (behalve de inhoud van het blikje groente) in een wok, strooi de bloem er over en laat even garen.
Giet de bouillon er bij en maak een dikke saus.
Voeg dan een klein blikje groente toe en als laatste de koude kipresten.
Roer de crème fraîche er door en proef of er nog peper en/of zout bij moet.
Vet een ovenschotel in en doe het groentemengsel er in. Leg daar bovenop de aardappelpuree en rasp de Parmezaanse kaas er over.
Zet de ovenschotel in de oven gedurende ongeveer 25 minuten tot de kaas mooi goudbruin is.
*********************
RECEPT.
DE MAANDAGSCHOTEL.
Na het weekend nog wat restjes over?
Deze schotel uit de oven is daar ideaal voor om ze in te verwerken.
Ik had als ingrediënten:
- koud gegaard kippenvlees over van een kip klaargemaakt in de oven
- prei, stukjes paprika, knoflook teen, champignons, 2 stengels bleekselderij
- klein blikje doperwten met wortels
- eetlepel bloem
- scheut bouillon
- royale eetlepel crème fraîche.
- peper en zout
- aardappelen voor de puree.
- Parmezaanse kaas op te raspen
Verwarm de oven op 180 graden.
Maak op de bekende manier aardappelpuree.
Roerbak de groenten (behalve de inhoud van het blikje groente) in een wok, strooi de bloem er over en laat even garen.
Giet de bouillon er bij en maak een dikke saus.
Voeg dan een klein blikje groente toe en als laatste de koude kipresten.
Roer de crème fraîche er door en proef of er nog peper en/of zout bij moet.
Vet een ovenschotel in en doe het groentemengsel er in. Leg daar bovenop de aardappelpuree en rasp de Parmezaanse kaas er over.
Zet de ovenschotel in de oven gedurende ongeveer 25 minuten tot de kaas mooi goudbruin is.
*********************
Ik heb weer genoten en vooral het recept spreekt me erg aan. Nu weer wachten op het vervolg. Groetjes Wilma
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig mooi blog en de verhalen doen de rest, mijn fantasie slaat op hol ;-)
BeantwoordenVerwijderenBen je maar gaan volgen!
Liefs, Ineke
Heerlijk verhaal over de moestuin met maanstanden.Vrienden van ons, doen het ook en hij zweert er bij.
BeantwoordenVerwijderenBen benieuwd waar je voor gekozen hebt.
groetjes en tot de volgende keer
Truus uit Drenthe