Daarginds de groene heuvels.

Op dit blog vertrouw ik in gedeelten mijn pennenvruchten toe van het houden van vakantie in Frankrijk, het wonen daar en onze belevenissen daarginds.
Ik ben met het schrijven hiervan al begonnen in 1994, waar blijft de tijd ?

Met een "voorraad" van 130 bladzijden, zal ik twee keer per maand een hoofdstuk posten, op de 1ste en 15de van iedere maand.
Ik maak er dus een feuilleton van!

Om privacy redenen heb ik de namen van de personen die in de verhalen voorkomen veranderd.

Lees gezellig mee en een reactie van tijd tot tijd zou ik erg op prijs stellen.
Als het je aanspreekt en je wilt niets missen, dan kun je ook volger worden.
à Bientôt, (tot straks).............Daarginds !

vrijdag 1 april 2016

WEER ZOMER



Vervolgens waren wij weer een weekje in Nederland. We hadden een huisje in Limburg gehuurd en Suzanne en Julia waren ook meegegaan.
Weer een lange reis voor Julia, maar met de dvd- speler van tijd tot tijd aan was het wel uit te houden voor haar!
We vierden daar Joep zijn verjaardag en mijn verjaardag. Op deze manier konden onze moeders er ook bij zijn. Zij kwamen met Joep zijn broer en onze schoonzus mee.
Mijn zus, Inge kwam uit Zeeland en Leontine en Harm waren ook van de partij. Het beviel ons daar zo goed, dat we er nog een extra weekend aan vast knoopten.
Het was ons wel op gevallen, dat onze moeders, ondanks dat ze er nog goed uitzagen, toch wel achteruit gingen.

Toen we met Suzanne en Julia thuiskwamen, waren we weer verrast en blij dat Vlek en Carbone, de katten, weer als eerste bij de keukendeur stonden. Ze konden zich bij onze afwezigheid prima redden. In de “cave” stond hun voederautomaat, grote pannen met water en doosjes en mandjes waar ze lekker in konden liggen.
Onze vriend Johan ging meestal een keer of twee kijken of alles nog goed was met ze en of de voederautomaat goed doorliep.
De buurvrouwen wisten het meestal ook als we weg waren, dus die hielden een oogje in het zeil.

De fruitoogst was ook weer goed dat jaar. 


Vooral de wijnperziken waren heerlijk en ik zag dat die in de winkel wel 3.80€ per kilo waren!
Alles in de moestuin deed het trouwens prima. Het was vruchtbare grond, wel kleigrond maar niet zo een zware klei als bij ons vorige huis.

Als Madame Räe in haar moestuin bezig was, liep ik wel eens naar haar toe. We hadden soms gesprekken, die je bij vissers “visserslatijn” zou noemen, maar wij hadden het dan over de grootte van bijvoorbeeld een onopgemerkte courgette, die uit zijn krachten was gegroeid!
Madame Räe wilde zoveel mogelijk selfsupporting zijn, want ze had het niet zo op alles wat uit de supermarkt kwam.
Zij hield een paar konijnen voor de slacht, had kippen en liet van haar walnoten olie persen.
In het najaar raapten we samen noten en de noten die op onze grond vielen, mochten we houden.
Ze bakte ook prachtige broden, die dan op een rijtje in het open raam van haar schuur lagen af te koelen. Dat vond ik altijd zo een mooi gezicht.

Misschien wel geïnspireerd door haar ambachtelijke broden bakte ik wel eens deze mini broodjes en bolletjes, voor bij een etentje.


Al met al hadden we een goed contact met Madame Räe. Zij was zeer energiek, want toen Joep de heggen aan onze kant aan het snoeien was en ook haar kant wilde doen, nee, dat wilde ze zelf doen.
De andere buurvrouw, Madame Paret maakte echter dankbaar gebruik van het aanbod.

Het klussen lag een beetje stil, want alleen de zitkamer moest er nog aan geloven.
Het behang moest er af, bloemetjesbehang met een metallieke glans en dat zat muurvast. Soms als we zin hadden dan haalden we met een plamuurmes en water centimeter voor centimeter behang weg.
Het oude buitenraam werd aan de kamer kant afgetimmerd en toen hadden we een leuke nis in de kamer.

Maar gewoon van het mooie weer genieten, een aantal gezellige brocante bezoeken en buiten bezig zijn vonden we belangrijker dan de kamer af maken.


Julia hielp graag in de tuin met water geven en de katten brokjes geven was ook een populaire bezigheid, vooral omdat Carbone dan zo “lief” was en royaal was met kopjes uitdelen.

Een vriendin van Suzanne kwam, op weg naar het zuiden van Frankrijk met haar man en twee dochters, bij ons langs en bleef een nachtje over.


Als onderkomen werd de caravan weer bij Johan en Coby gehaald en dit keer uitgebreid met een tent. De dochters hielpen met pruimen plukken en waren druk met het wassen er van. We gebruikten een handjevol pruimen als toetje voor een simpele taart van bladerdeeg. Maar toen moest de rest van de pruimen nog weggewerkt worden in jam en chutneys. 
Op de Reine Claude pruimen waren we zuinig, die kregen een speciale bestemming, zonde om die kapot te laten koken, die werden op siroop geweckt en daar was iedereen gek op.

Voor Suzanne en Nicolas brak er een spannende tijd aan, want Nicolas was op Cyprus aan het onderhandelen over een aanbod dat ze hadden gekregen van een zakenman. De betreffende man had al een reisbureau in Nederland en had zich gespecialiseerd in medische reizen.
Hij wilde echter Nicolas en Suzanne contracteren onder andere op basis van hun ervaring in het toerisme in Turkije.  De doelstelling voor hen zou dan zijn het bedenken, berekenen, uitwerken en organiseren van themareizen naar Turkije.
Hij wilde dan dat Nicolas en Suzanne samen het bureau in Nederland zouden gaan runnen.
Zouden zij dan net als Leontine ook in Nederland gaan wonen?


                                       ******

RECEPT

AARDPEER PASTINAAK SOEP
voor 4 personen.

Ingrediënten:

- 450 gram aardperen
- 450 gram pastinaak
- 1 grote aardappel
- 2 sjalotjes
- teentje knoflook
- 100 gram champignons
- 1.5 liter groentebouillon
- takje tijm of gedroogde tijm
- olie
- zout en peper.
- kookroom of crème fraîche

Schil de aardperen, pastinaken en aardappel en snijd in kleine stukjes. Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en fruit de sjalotjes en knoflook aan in een beetje olie.
Voeg de aardperen, pastinaak en aardappel toe met de tijm en ongeveer 1 liter bouillon.
Laat alles op een zacht vuurtje garen.
Haal de pan van het vuur en mix alles met de staafmixer fijn. Mocht de soep te dik zijn voeg er dan wat bouillon bij en naar behoefte de room of crème fraîche. Nog even doorwarmen, maar niet meer laten koken.
Maak de soep op smaak met peper en zout.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes en bak ze even in een koekenpan.
Verdeel op het laatst de champignons over de borden met soep.  


                                                                                 ***


                                                                  

3 opmerkingen:

  1. Het lijkt me best moeilijk om als je ouders /moeders al op leeftijd zijn om dan zo ver weg te wonen.
    Heerlijk zoveel fruit uit eigen tuin al kost het tijd om het te verwerken.
    Gezellig weekend
    groetjes, Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prachtige stek om te verblijven. Heerlijk fruit uit eigen tuin wie zou daar net blij mee zijn.
    Groeten
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel dubbel allemaal. De moeders in Nederland die wat minder worden, heeeeeel misschien (jij weet het en ik niet) al je kinderen in Nederland en jullie dit fijne plekje net gevonden en nog bezig jullie te installeren. Heel spannend. Dank weer voor je verhaal. Groetjes Wilma

    BeantwoordenVerwijderen