Inderdaad we waren nog niet terug van de ene
vakantie, of we keken alweer uit naar de volgende vakantie.
Joep, was directeur van een basisschool, dus dan
zijn de vakanties aardig over het hele jaar verspreid.
Ruwweg; 6 à 8 weken op en dan weer een vakantie in
zicht!
We hopten van de Veluwe naar “ La France Profonde”.
Soms in gezelschap van een
dochter met vriendje of mijn moeder, schoonouders of met zijn tweeën.
Afhankelijk van het seizoen, kwamen er ook
vrienden en bekenden langs.
Elke keer was het weer een feestje om terug te
zijn in onze “fermette”.
Lekker knus tijdens de Herfst, ’s avonds de grote
open haard aan. Hoewel het overdag soms nog boven de 20 graden kon zijn.
Heerlijke temperatuur om buiten te werken en om
een begin te maken met het ontwerp van de tuin, wat ik in mijn hoofd had.
Niet alleen in mijn hoofd, maar in Nederland ook
op papier gezet, met namen van planten er bij, die goed zouden gedijen op de
klei.
In de toekomst wilde ik een moestuin aanleggen. Daarnaast
wilde ik een groot rond perk hebben, zodat het aan het einde van de cour niet
alleen maar groen gras zou zijn.
De bescheiden perken bij het huis gingen we
vergroten en beplanten.
Nou is dat niet één, twee, drie gepiept, met het
werken in zware klei en dat kwam ook bij lange na niet in één vakantie af.
De overbuurman, Didier, kwam ook weer eens langs
en nodigde ons uit voor een aperitief, om ook kennis te maken met zijn vrouw.
Hij was een druk mannetje, hij praatte met handen en voeten!
Wilde bewegingen, tijdens een gesprek om zijn
woorden kracht bij te zetten, waren hem niet vreemd, om dan ineens over te
schakelen op een fluisterende samenzweerderige toon over iets onbenulligs!
Vooral als het er over ging hoe je ergens
voordelig aan kon komen!
Voordat we naar ze toe gingen, wilden we toch
“iets” voor ze meenemen.
Op onze boodschappentoer in Moulins zagen we dat
er overal chrysanten in pot, werden aangeboden. Na lang nadenken en rondkijken
besloten we maar een mooie grootbloemige chrysant mee te nemen.
Op de betreffende middag reden we op het
afgesproken tijdstip naar de overkant. Didier, stond op zijn erf als volleerde
parkeerwachter aanwijzingen te geven hoe we de auto het beste konden parkeren!
Er stonden verschillende huizen. Hij woonde in het
grootste vrijstaande huis en het laatste huis aan de andere kant van de oprit
was ook van hem, met daar tussenin een paardenstal.
Nadat we elkaar begroet hadden stelde Didier, ons
aan zijn vrouw voor, een bescheiden rustig type en ze heette Ginette.
We gaven onze chrysant en hij bedankte ons héél
beleefd en keek eigenlijk een beetje vragend naar zijn vrouw!?
Maar goed de plant werd op een tafeltje gezet en
we kregen een rondleiding door het huis; wat hij er aan veranderd had, hoe hij economisch
in combinatie met hout het huis elektrisch verwarmde, noem maar op.
Hij had twee grote pony`s, gewoon voor de
gezelligheid.
Die moesten eerst nog even op stal gezet worden. Hij
haakte een stuk schrikdraad aan een ander hek, zodat er een soort sluis
ontstond en riep de pony`s.
Zijn mond stond geen moment stil, terwijl hij met
een bakje brokjes stond te rammelen.
De pony`s liepen keurig zelf hun stal in en werden
beloond met de brokjes en wat vers hooi.
Toen we terugkwamen in de woonkeuken annex
zitkamer, een mooie ruimte met natuurstenen muren en een grote open haard,
stonden er op de grote robuuste lange tafel een fles champagne met 4 glazen
klaar.
Zijn vrouw, Ginette was bezig om een pakje lange
vingers kunstzinnig om en om als een toren op een wit bord te rangschikken.
Alvorens we gingen zitten, veegde Didier een mooie
langharige kat, die op de tafel op een rolletje lag te slapen, al pratend alsof
er een stofje lag, van tafel!
Zo te zien kon Ginette dat niet zo waarderen.
De fles werd geopend, de glazen werden met het
bruisende vocht ingeschonken en we klonken op de toekomst in goede gezondheid
als buren.
De lange vingers werden ook gepresenteerd!
Nou vond ik dat toch een beetje rare combinatie,
ik dacht ze had zeker geen nootjes of zo in huis.
Maar héél veel later kwam ik er achter,
bijvoorbeeld bij een vernissage van een expo, dat het heel normaal was om de
roze “lange vingers”, de “Biscuits roses
de Reims” bij champagne te serveren.
Inderdaad is het een zalige combinatie.
Volgens de overlevering zijn deze koekjes al rond
1690 ontstaan.
Waarschijnlijk hield Ginette zich aan de “à la campagne” combinatie ervan!
Een beetje licht in het hoofd reden we een poos later,
na een gezellig gesprek, maar toch wel vermoeiend en met soms wat
spraakverwarringen, in het donker naar huis.
Een paar dagen later drong het tot ons door dat we
toch wel een grote blunder hadden gemaakt met onze mooie okergele/roestbruine
groot bloemige chrysant!
Het begon ineens te dagen bij ons; dat er toch
iets meer aan de hand moest zijn, dan alleen een leuk plantje verkopen.
Bij de Carrefour bijvoorbeeld, was op de
parkeerplaats een grote tent opgezet, waarin de chrysanten in pot van klein tot
héél groot in allerlei kleuren werden aangeboden.
Wat bleek nou, in die week was het “Toussaint”, Allerheiligen
met aansluitend Allerzielen en dan werden er altijd chrysanten op de graven van
overleden dierbaren gezet!
Na Allerheiligen en Allerzielen, kwamen we in
Nevers toevallig langs een grote begraafplaats en daar was het één bloemenzee
in de meest uiteenlopende kleuren; indrukwekkend.
************************
RECEPT.
POMPOENSOEP.
In de Herfst kun je daar eigenlijk niet omheen.
Ingrediënten;
- 1 biologische oranje pompoen
- 1 bosuitje
- 1 wortel
- 1 teentje knoflook
- 1 prei
- 1 theelepel kerriepoeder
- crème fraîche
- roomboter
- 75 cl tot 1 liter bouillon van groentebouillon blokje
- peterselie
Was de pompoen schoon, snijd hem in parten, haal de zaden en draden er uit.
Snijd hem in grove stukken.
Maak de wortel en prei schoon en snijd de wortel in stukken.
De prei en bosui in fijne ringetjes snijden. Houd van de prei wat fijngesneden groen apart.
Laat de boter in een soeppan of gietijzeren pan smelten en fruit de ui, wortel en prei even aan met een theelepel kerriepoeder.
Voeg de stukken pompoen toe en knijp het teentje knoflook er boven uit en roer alles goed om.
Voeg de 75 cl bouillon toe en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Als de pompoen gaar is, het geheel met de staafmixer pureren. Als de soep na het pureren nog te dik is, voeg dan nog wat bouillon toe en naar behoefte peper en zout.
Serveer de soep, maar voeg op het laatst wat van de achter gehouden knapperige prei, de crème fraîche en peterselie toe.
********************
RECEPT.
POMPOENSOEP.
In de Herfst kun je daar eigenlijk niet omheen.
Ingrediënten;
- 1 biologische oranje pompoen
- 1 bosuitje
- 1 wortel
- 1 teentje knoflook
- 1 prei
- 1 theelepel kerriepoeder
- crème fraîche
- roomboter
- 75 cl tot 1 liter bouillon van groentebouillon blokje
- peterselie
Was de pompoen schoon, snijd hem in parten, haal de zaden en draden er uit.
Snijd hem in grove stukken.
Maak de wortel en prei schoon en snijd de wortel in stukken.
De prei en bosui in fijne ringetjes snijden. Houd van de prei wat fijngesneden groen apart.
Laat de boter in een soeppan of gietijzeren pan smelten en fruit de ui, wortel en prei even aan met een theelepel kerriepoeder.
Voeg de stukken pompoen toe en knijp het teentje knoflook er boven uit en roer alles goed om.
Voeg de 75 cl bouillon toe en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Als de pompoen gaar is, het geheel met de staafmixer pureren. Als de soep na het pureren nog te dik is, voeg dan nog wat bouillon toe en naar behoefte peper en zout.
Serveer de soep, maar voeg op het laatst wat van de achter gehouden knapperige prei, de crème fraîche en peterselie toe.
********************
Heb weer genoten van je verhaal en ga nu lekker liggen dromen over een zonnig Frankrijk.
BeantwoordenVerwijderengoed weekend
groetjes,Truus uit Drenthe
PS Leuke foto van jou op je andere blog
BeantwoordenVerwijderengroetjes,Truus
Ja Truus we waren er "vroeg" bij vandaag! Kon ik tenminste ook rustig gaan slapen en dromen!! Groetjes Sylvia.
BeantwoordenVerwijderenIk heb hard gelachen, want eerst begreep ik het ook niet, maar na 5 jaar in België wonen, waar dit ook zo is, snap ik het helemaal. Maar ik neem aan dat er nog wel meer blunders begaan zijn, door onwetendheid, want zelfs tussen Nederland en België zijn er zo'n grote verschillen. Groetjes Wilma
BeantwoordenVerwijderen