In
Duitsland heet het "Zimmer
Frei" en in Engeland "Bed
and Breakfast", maar in Frankrijk heet het "Chambres d'hôtes".
Heel
toevallig kwamen we onderweg, op één van onze reizen op het idee om eens een
kamer met ontbijt te huren, in plaats van in hotels te slapen.
Dit
keer gingen we richting Normandië, om te kijken hoe het landschap er was en de
sfeer te proeven van een gedeelte van Frankrijk waar we nog nooit samen waren
geweest.
Als eerste stop in Normandië hadden we het
plaatsje Rue voor ogen. Joep was daar
ooit eens, in de funktie van chauffeur voor een personenbusje, met een groepje
kinderen geweest. Het leek ons leuk deze tocht nostalgisch te beginnen.
In Rue zijn we een poosje op een bank op het
stationnetje gaan zitten.
Joep
haalde herinneringen op, aan een eendenjacht en andere dingen, die hij in Rue had
meegemaakt.
In
Le Treport, een plaatsje aan de kust
namen we ook een kijkje.
Het
leek wel alsof we op de White Cliffs van Dover stonden. We genoten in deze
plaatsjes aan de kust van de heerlijke zoute zeelucht, het rinkelen van het
tuig van de boten, het wapperen van de vlaggen en de krijsende meeuwen.
In Dieppe
leek de afgemeerde ferry-boot op een flatgebouw midden in de stad.
We vervolgden onze route via plaatsjes met
namen die iets prettiger in het gehoord liggen dan Katwijk of Cadzand.
Klinkende namen zoals Veules les Roses; St.Valery
en Caux en Veulettes sur Mer.
Ons volgende doel was om een kijkje te nemen
in Honfleur, met zijn " Vieille Bassin", een binnenhaven met sluizen, waar je alleen bij
vloed met je boot in en uit kunt varen.
Langs de kade een aaneenschakeling van oude
huizen, soms met wel zes verdiepingen en
hoogstens vier meter breed. Met de jachten in het "Bassin" en aan de andere kant de vissers-boten, die met
hun vis binnenkwamen, was het een bedrijvige bedoening.
Om
dit alles eens rustig te kunnen bekijken, gingen we op een terras zitten.
De ober vroeg: "Wilt U iets
drinken?", want de tijd om te eten was al lang voorbij.
We
namen twee kopjes koffie.
De
restaurateur had kennelijk ook door, dat dit alles een aardig schouwspel was,
dus rekende hij prijzen waarbij ons inziens een soort entree inbegrepen was om
dit alles op je gemak te kunnen bekijken. Vermakelijkheidsbelasting,
toeristenbelasting en waarschijnlijk het rioolrecht werden dubbel en dwars
doorberekend.
Aanvankelijk
was het onze bedoeling om na Honfleur richting
Le Mont St.Michel te gaan, maar na
één zo'n toeristische attractie met alle drukte, hadden we het wel gehad en
doken we het binnenland in.
Toen
het tijd werd om eens naar onderdak te gaan uitkijken, zagen we onderweg ineens
een bordje met "Chambres
d'hôtes" staan met een pijl erop naar links.
In
het voorbij gaan zag ik een prachtig groot huis staan, waarvan de gevel
helemaal begroeid was met klimop.
Eigenlijk
leek het ons wel eens leuk om in zo'n huis te kunnen logeren, dus een eindje verderop
keerden we om.
Bij
het toegangshek stopten we en zagen het huis, groen van de klimop, waar de
contouren van de wit geschilderde ramen en deuren heel precies waren
uitgeknipt.
Een
leien dak met daarin een rij van die typisch gevormde dakkapelletjes en twee
grote rode schoorstenen completeerden het geheel.
Links
en rechts van het huis stonden wat bijgebouwen in dezelfde onberispelijke
staat met bloeiende rozen tegen de muur
en daartussen een strak groen gazon en de toegangsweg.
Wij
trokken de stoute schoenen aan en reden de binnenplaats op.
Uit
de voordeur, met aan weerszijden twee Grieks aandoende grote witte pilaren met
puntdak, kwam een chique slanke dame,
van ongeveer vijfenzestig jaar, naar buiten.
Toen
wij vroegen of er een kamer vrij was zei ze: "Ja hoor, maar ik heb nog
niet alle kamers klaar. Wilt U een kamer zien ?"
Wij gingen met haar mee naar binnen.
In
de hal met oude plavuizen op de grond en een donker bruine houten lambrisering bevond zich rechts de trap.
Toen we boven kwamen lag er een lange gang
voor ons, met aan de linkerkant de deuren naar de kamers en aan de rechterkant
een rij grote ramen met uitzicht op een tuin.
Een
tuin waar duidelijk iemand met groene vingers de scepter zwaaide.
Een
groot gazon, omgeven door coniferen met daarvoor een border met in allerlei
tinten bloeiende heesters en bloemen.
De laatste deur aan de linkerkant werd voor
ons geopend en we zagen een kamer waarvan de muren behangen waren met dezelfde
stof , dus geen papier, als de sprei van het bed en de lampenkapjes. De stof was
beige met kleine vrolijk aandoende bloemetjes in roze/rood met groene takjes.
Het
meubilair bestond uit een klein antiekkastje, een grote klerenkast en twee
stoelen met tafel, alles in prima staat.
Aan
de linkerkant in de kamer achter een deur bevond zich de badkamer met een
smaakvol beige/bruin interieur.
Uiteraard
hoefden we niet lang na te denken en namen de kamer, de prijs was maar liefst
honderd francs lager dan de nacht ervoor in een hotel.
Nadat
we onze bagage in de kamer hadden gebracht vroegen we: "Mogen we nog even
in de tuin rondkijken ?" "Oui, bien sûr" zei madame.
We
hadden zo op het eerste gezicht en vanuit ons raam, al een aardige indruk
gekregen, maar we hadden echt nog niet alles gezien.
Schuin
achter de bijgebouwen liepen twee stroompjes met daarin een eilandje, verbonden
door twee sierlijke houten bruggetjes. Op het eilandje liepen een paar schapen
en ze keken nieuwsgierig naar de bezoekers.
Dit alles omgeven door mooie grote oude eiken
en aangrenzend weilanden. De hond had een privé eilandje met een riant hok.
Zo'n geheel valt niet onder de categorie
"vrijstaand woonhuis met tuin",
maar is een "Manoir"
(landgoed).
Al met al hadden we nog nooit zo'n riant onderkomen
gehad.
's
Avonds toen we wilden gaan eten, vertelde madame: "In het dorp is een erg
goed restaurant aan de rechterkant, naast een bloemenwinkeltje". Toen we
daar aankwamen bleek dit echter gesloten te zijn.
In
de directe omgeving lagen geen andere dorpjes, dus besloten weer een stukje
richting kust te rijden, in de hoop, dat we een restaurant zouden zien.
Een
paar kilometer verderop, zagen we ineens een aantal auto's langs de kant van de
weg geparkeerd staan voor een huis.
Een
fraaie oude houten wagen vol met bloemen
stond in de tuin. We keken nog eens goed en zagen schuin achter het huis
mensen, die aan tafels en op picknickbanken zaten te eten. We vroegen ons af of
het een restaurant zou zijn, hoewel het nergens stond aangegeven. Het leek meer
op een familie-etentje.
We
besloten een kijkje te nemen en toen we aan kwamen lopen, kwam er een jongeman
in korte broek met T-shirtje op ons af en we vroegen: "Kunnen we hier eten
?".
Dat kon gelukkig en hoewel het er erg druk
was, kwam er net een tafeltje voor twee personen vrij en dat kregen wij
toegewezen.
We
zaten op een groot houten vlonder boven een stroompje, waarop tafels en stoelen
met parasols met zicht op de keuken.
De
keuken was in de open lucht, gebouwd op het vlonder, onder een afdak.
Er
stonden twee grote ketels, vol met mosselen te koken en daarnaast een grote
grill, waarschijnlijk op gas, waar sissend de lamskoteletten lagen te bruinen.
De damp van het koken en het grillen werd sierlijk de lucht in geblazen, een
afzuigkap was niet nodig.
Aangezien
wij niet zo gek op mosselen zijn, kozen wij voor de lamskoteletten, met een
crudité vooraf.
Toen
wij alvast een glaasje wijn namen terwijl er aan ons eten werd gewerkt, viel
het ons op dat er nog zo veel andere mensen ook op hun eten zaten te wachten.
Na een minuut op vijf, kwamen er ineens een
stel jongens op brommertjes aanrijden, allemaal in korte broek met T-shirts aan.
De
één ging ineens met de hand wortels staan raspen, de ander uien snijden en
radijsjes schoonmaken, weer een ander ging in de pannen met mosselen staan
roeren en de volgende ging nieuwe bestellingen opnemen.
De laatste liep in ijl tempo heen en weer
tussen de keuken en de kelder, onder het huis, om de voorraad weer op peil te
brengen. Het was ineens een bedrijvigheid van jewelste.
Toen
we uiteindelijk onze crudité kregen, na toch wel lang wachten, waren we het er
over eens dat we nog nooit zo'n mooie kleurige crudité hadden gezien.
Het kijken ernaar was alleen al de moeite
waard en de smaak was precies zo als het er uitzag, de moeite waard.
Onze
lamskoteletten waren eveneens perfect gegrild, niet te rood en ook niet te
droog.
Na
de gebruikelijk afsluiting met kaas, een stukje taart en koffie vroegen we om
de rekening. Deze viel, net als het eten, helemaal niet tegen.
Bij
het afrekenen zei een van de jongens met een verhit hoofd, terwijl hij zijn
T-shirt nog eens recht trok: "Onze excuses voor het lange wachten, we zijn pas tien dagen open en we hebben echt
niet op zo'n grote drukte gerekend !"
Dit
was dus de verklaring voor het feit, dat er ineens al die jongens als redders
in nood tevoorschijn kwamen en zonder poespas aan het werk gingen.
Al
met al hadden we die avond genoten en we vonden het erg aandoenlijk om iedereen
zo zijn best te zien doen. Nu hebben we het nog vaak over het eten bij de
"jongens".
Na
een voortreffelijke nachtrust op ons "manoir"
begaven we ons 's morgens naar de ontbijtkamer. Toen we echter boven op de gang
liepen, kwam madame ook uit een van de deuren. Met een slaperig gezicht wensten
we elkaar "Bonjour" en
terwijl madame een paar meter voor ons uitliep, zagen we plotseling een wirwar
van wilde gebaren die madame in onze richting maakte.
Ze hield haar wijsvinger voor haar mond en
zei: "Sst, Attendez".(wacht)
We
schrokken ons rot en dachten dat er heel wat aan de hand was, maar het viel
mee, want het bleek dat wij zachtjes moesten doen, omdat er een eekhoorn in de
tuin zat en die moesten we vooral zien.
We
zagen er in haar ogen misschien nogal stads uit, dus een eekhoorn op de vroege
ochtend was kennelijk het einde.
Ze
wist natuurlijk niet, dat wij ze thuis in onze bostuin praktisch elke dag zagen,
levend en soms dood. Dood, als onze kat trots kwam laten zien dat hij die dag
toch nog wat had gevangen.
Hij
presteerde het zelfs om zich met een dode eekhoorn in zijn bek door het
kattenluik naar binnen te wurmen.
Dus een eekhoorn in haar tuin bekeken we met
gemengde gevoelens, in herinnering aan diverse begrafenisplechtigheden, thuis
in onze tuin.
Voor
haar plezier deden wij net alsof die eekhoorn in haar tuin de eerste in het
wild was, die we ooit hadden gezien!
Aan
de ontbijttafel kregen we gezelschap van nog twee echtparen. Het ene stel was
van onze leeftijd en het andere echtpaar was, bleek later ver over de tachtig.
Het "jonge" stel kwam uit de buurt
van Straatsburg en sprak Duits en het oudere stel sprak Frans.
Terwijl
madame het ontbijt opdiende werden er over en weer vragen gesteld: "Waar
komt U vandaan"," Waar gaat U heen?" en "Heeft U kinderen?
".
Wij
deden ons best om dit alles in het Duits en Frans bij te benen, terwijl we
ondertussen nog in het Nederlands aan elkaar vroegen, wat het een of ander
woord in het Duits of Frans was. Opa gooide nog even een discussie over drank
in de groep.
Hij
zei: "Ik ben vijfentachtig geworden, omdat ik elke dag twee glazen rode
wijn drink en goed eet". Terwijl hij nog een croissant op zijn bord legde
zei hij waarschuwend: "En geen andere sterke drank, want dat is slecht
voor je lever!"
Nadat
we over de schrik van de eekhoorn en de Babylonische spraakverwarring heen
waren, zaten we even later al lichtelijk vermoeid, in de auto en de dag moest
nog beginnen!
*******************************
RECEPT.
Op deze eerste dag van het nieuwe jaar voor degene met goede voornemens!?
Een goed begin is het halve werk!
Salade als maaltijd, kijk eens in de koelkast en gebruik wat er nog in huis is.
Bijvoorbeeld:
- sla melange
- feta
- geraspte wortel
- tomaten
- stukjes rode paprika
- gekookt ei
- plakjes gekookte ham of rosbief, stukjes kalkoen, fricandeau, rollade of iets dergelijks.
- dressing naar keuze
Met meerdere personen? Zet alle in huis zijnde restjes aan vlees,vis, sla of salade op tafel en laat iedereen aan tafel zijn eigen salade maken.
Lekker met een stukje volkoren brood en wie weet zit er nog een bodempje wijn in de fles!
*********************
RECEPT.
Op deze eerste dag van het nieuwe jaar voor degene met goede voornemens!?
Een goed begin is het halve werk!
Salade als maaltijd, kijk eens in de koelkast en gebruik wat er nog in huis is.
Bijvoorbeeld:
- sla melange
- feta
- geraspte wortel
- tomaten
- stukjes rode paprika
- gekookt ei
- plakjes gekookte ham of rosbief, stukjes kalkoen, fricandeau, rollade of iets dergelijks.
- dressing naar keuze
Met meerdere personen? Zet alle in huis zijnde restjes aan vlees,vis, sla of salade op tafel en laat iedereen aan tafel zijn eigen salade maken.
Lekker met een stukje volkoren brood en wie weet zit er nog een bodempje wijn in de fles!
*********************
Gelukkig nieuw jaar!
BeantwoordenVerwijderenWat weer een heerlijk verhaal-je vertelt het zo beeldend,alsof ik er bij was!
Al ken ik Honfleur wel,maar dan van 55 jaar geleden(oei,waar is de tijd gebleven!)
Nu weer 2 weken wachten.....oh,maar dan zijn we op zondag bij je in de buurt! Verjaardagsfeestje van middelste .
gezellige dag
groetjes,Truus uit Drenthe